Ενδυναμώνουμε τους μαθητές μας σε έναν δικτυωμένο κόσμο


Κατηγορία: Άρθρα
Συνεισφορά: Ελένη Ρεβέκκα Στάιου - erstaiou@media.uoa.gr


Ο δικτυωμένος κόσμος στον οποίον ζούμε μπορεί να μας κάνει να ξεχωρίσουμε και να αναπτύξουμε τις δυνατότητες που έχουμε αλλά μπορεί να μας κάνει και να χαθούμε μέσα στις άπειρες πληροφορίες και στον σκληρό ανταγωνισμό που θα αντιμετωπίσουμε. Φανταστείτε το πώς φαίνεται όλος αυτός ο κόσμος, ο ψηφιακός κόσμος, στους μαθητές μας που, παρόλο που μπορεί να έχουν γεννηθεί με "ψηφιακό DNA", δεν παύουν να κινδυνεύουν. 


Σκοπός του εκπαιδευτικού είναι, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, να εξοπλίσει τους μαθητές του με "όπλα" και να τους ενδυναμώσει σε έναν ψηφιακό, διαδικτυωμένο κόσμο. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να εμψυχώνουν, να ωθούν τους μαθητές τους να είναι δημιουργικοί χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα να γράψουν σε ένα ιστολόγιο. Επίσης μπορούν να τους σπρώξουν να χρησιμοποιήσουν τα ήδη υπάρχοντα εργαλεία, όπως τα social media, με νέους δημιουργικούς τρόπους. 

 

Το YouTube και οι ιστορίες που έχουν να πουν τα παιδιά, οι εμπειρίες τους, μπορούν να γίνουν πολύτιμα εργαλεία για να ανακαλύψουν την κλίση που έχουν, τα ταλέντα τους, την ικανότητά τους να καινοτομήσουν. Πάνω από όλα ο εκπαιδευτικός χρειάζεται να αφήνει τους μαθητές του να συζητούν, να ζητούν, να ερευνούν. Και όλα αυτά στον ψηφιακό κόσμο, που ο δείκτης δυσκολίας είναι πολύ υψηλός και οι κίνδυνοι πολλοί περισσότεροι. 



Ενημέρωση: 17-10-2019 08:26 | Αρχείο Κατηγορίας Άρθρα