Τα βασικά στοιχεία μιας ψηφιακής τάξης


Κατηγορία: Άρθρα
Συνεισφορά: Ελένη Ρεβέκκα Στάιου - erstaiou@media.uoa.gr


Τα χρόνια περνούν και πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα πράγματα αλλάζουν και δεν θα είναι πάντα στό χέρι μας να ελέγχουμε αυτές τις αλλαγές ή και να τις εμποδίζουμε αν δεν μας αρέσουν. Οι ψηφιακές τεχνολογίες, το διαδίκτυο, τα ψηφιακά εργαλεία κοκ. είναι η νέα πραγματικότητα και η σχολική τάξη πρέπει να προσαρμοστεί και να τα ενσωματώσει. Ήδη σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα εργαλεία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στις εκπαιδευτικές διαδικασίες, με ιδιαίτερη επιτυχία και πολύ αξιόλογα αποτελέσματα. 


Σύμφωνα με το σημερινό άρθρο, μια ψηφιακή τάξη αποτελείται από κάποια βασικά στοιχεία. Αν καταφέρουμε να βρούμε αυτά τα στοιχεία, 8 στον αριθμό, θα εντοπίσουμε τις διαφορές της με την κανονική τάξη και θα μπορέσουμε να την κατανοήσουμε καλύτερα ώστε να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο.

 

Αυτά τα οχτώ στοιχεία είναι οι χώροι της τάξης, ο τόνος της τάξης- με την έννοια της αίσθησης, η ανάδραση από τους εκπαιδευτικούς στους μαθητές τους, η τεχνολογία, η δομή των διαδικασιών-των εργασιών, τα δεδομένα, ο στόχος αλλά και το κοινό, και τέλος, αυτά που παράγονται τελικά αλλά και οι ευκαιρίες που ανοίγονται.

 

Τελικά, ποια είναι τα δυνατά και ποια τα αδύναμα σημεία αυτής της ψηφιακής εκδοχής της σχολικής τάξης;

Ετικέττες: class, technology, digital


Ενημέρωση: 30-01-2020 06:31 | Αρχείο Κατηγορίας Άρθρα