Τί πρέπει να σκεφτούμε πριν ανοίξουν τα σχολεία


Κατηγορία: Άρθρα
Συνεισφορά: Ελένη Ρεβέκκα Στάιου - erstaiou@media.uoa.gr


Σε όλες τις χώρες του κόσμου οι συζητήσεις για το άνοιγμα των σχολείων, μετά το απότομο κλείσιμο λόγω covid19, είναι στην καθημερινή ατζέντα με πολλά επιχειρήματα υπέρ και κατά. Οι αποφάσεις προφανώς θα ληφθούν ανάλογα με τις περιστάσεις που υφίστανται σε κάθε χώρα, αλλά μερικά αποτελέσματα και παρατηρήσεις είναι παντού τα ίδια. 


Τί πρέπει να έχουμε λοιπόν στον νου μας ανοίγοντας τα σχολεία αλλά έχοντας και στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι μπορεί να χρειαστεί από τον Σεπτέμβριο να τα ξανακλείσουμε λόγω ενός νέου κύματος της πανδημίας; Τί πρέπει να κάνουμε για να προετοιμαστούμε; Αυτά μπορούν να απαντηθούν σχετικά εύκολα αν κάνουμε μια παύση και σκεφτούμε πώς πήγε αυτή η περίοδος της λειτουργίας των σχολείων διαδικτυακά και τί λάθη έγιναν. 

 

Για παράδειγμα, ήρθε στην επιφάνεια το ψηφιακό χάσμα που υπάρχει ακόμα στις κοινωνίες μας. Δεν έχουν όλοι οι μαθητές πρόσβαση σε υπολογιστή και διαδίκτυο και αυτό επηρεάζει την απόδοσή τους και όταν το σχολείο λειτουργεί κανονικά. Επίσης πρέπει να ξεχωρίσουμε ποιες τελικά ικανότητες είναι απαραίτητες στους μαθητές μας. Τί θα τους χρειαστεί ώστε να αντιμετωπίσουν όποιες δυσκολίες και προκλήσεις συναντήσουν; Τελικά τί παρακινεί τους μαθητές να διαβάσουν, να συμμετέχουν, να μιλήσουν; Γιατί αυτό πρέπει να το διατηρήσουμε και στην παραδοσιακη σχολική τάξη!

Ετικέττες: classroom, covid19, distance learning


Ενημέρωση: 07-05-2020 08:16 | Αρχείο Κατηγορίας Άρθρα